Den perfekta lunchgrytan med indisk touch

IMG_4970Två rätter jag ofta lagat här hemma är indisk daal och sojastroganoff, det här är lite som en hybrid av dessa två. Jag har tidigare publicerat dessa recept på min gamla bloggadress, Karims daal, min egen daal, samt Gräddig sojastroganoff.
Eftersom den här grytan innehåller både soja och linser är den väldigt proteinrik. Den är dessutom enkel, billig och kräver inte många förberedelser plus att den är perfekt att ha i lunchlådan. Receptet nedan är den förenklade varianten men jag brukar ofta ha i olika slags grönsaker och även kokosmjölk eller havregrädde. Jag har lagat den i min crock pot men givetvis går den att laga i en vanlig gryta.

Ingredienser (4-5 portioner beroende på tillbehör)
3 dl röda linser
200 gr torkade sojastrimlor
2 ekologiska grönsaksbuljongtärningar
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1000 gr krossade tomater
2 tsk kanel
2 tsk gurkmeja
1 tsk malen koriander
1 msk riven färsk ingefära
1 tsk malen kardemumma
1 tsk spiskummin
4 st torkade pirri pirri
1/2 dl tomatpuré
Rikligt med kokosolja till stekning
Salt och peppar
Lite kallpressad olivolja
Utförande: Börja med att sjuda sojastrimlorna med en grönsaksbuljongtärning (tillvägagångssätt kan variera beroende på märke).
Under tiden kokar du upp linserna.
När sojastrimlorna sjudit färdigt steker du dem gyllene tillsammans med alla kryddorna, lök och vitlök.
Häll sedan alla ingredienser i din crock pot och låt koka på låg värme i åtta timmar. Om du använder en vanlig gryta kan du låta det småputtra i ca 2 timmar.
När det doftar gryta i hela huset smakar du av med salt och peppar.
Servera med förslagsvis basmatiris, något gott bröd, en sallad och hackad färsk koriander. Jag brukar även ringla över lite olivolja vilket rundar av smakerna fint.

Lämna en kommentar