Daal

img_8290Jag har skrivit tidigare om olika versioner av Daal som lagas här hemma.
Den jag tänker bjuda på nu lagar vi nästan en gång i veckan.
Den är okomplicerad och går snabbt att göra. Dessutom är den riktigt god att äta som den är eller att ha som en mastigare sås. Sist åt jag den med basmatiris och krispigt stekt tofu. Man kan se det här som ett grundrecept, fördelen med den här linsgrytan är nämligen att du kan slänga ner lite vad som helst. Har du en liten potatis som behöver användas eller bit broccoli passar det utmärkt.
Ingredienser:
300 gr röda linser
2 stora gula lökar
1000 gr passerade eller krossade tomater
2 dl vatten (+ ev. mer)
3 st grönsaksbuljongtärningar
3 vitlöksklyftor
2 st peperoncino eller en färsk chilipeppar
1 msk ingefära
2 tsk kanel
1 tsk malen kardemumma (eller mortlade kardemummakärnor)
2 tsk gurkmeja
100 gr bladspenat
Färsk koriander (valfritt)
Olja till stekning
250 ml fet kokosmjölk eller havregrädde
Salt och peppar
Utförande: Börja med att hacka lök och vitlök. Hetta upp rikligt med olja i en tjockbottnad kastrull. Fräs löken tillsammans med peperoncinon tills den fått färg, tillsätt resten av kryddorna. Fräs någon minut till. Skölj linserna noga och tillsätt även dem. Häll ner tomaterna och vatten. Låt koka på svag värme under lock i cirka 45minuter (gärna längre).
Häll sedan ner spenat och valfri valfri grädde, spä eventuellt med lite mer vatten om en tunnare konsistens önskas. Låt puttra i 10 minuter till. Strö över lite färsk koriander innan servering och ät med det du tycker är gott!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s