Mios maffiga chokladtårta

IMG_7917Igår hade min fina storebror sin bröllopsfest. Jag blev tillfrågad att göra en glutenfri tårta till festen och valde då givetvis även att göra den vegansk.
Att den dessutom innehåller näringsrika ingredienser som gör dig gott gör inte saken sämre. Vad sägs om två kladdiga chokladbrowniebottnar fyllda med två slags mousse, den ena med choklad, hasselnöt och kaffe och den andra kraftigt chokladig?
Det här blir en väldigt mäktig tårta och är inget för den som inte gillar choklad men i min värld skulle det te sig mycket främmande… För i ärlighetens namn vem älskar inte choklad?! IMG_7905
Chokladbrowniebotten (2 stycken bottnar till en springform på 26 cm i diameter)
Ingredienser:
5 stycken skalade sötpotatisar (1200 gr)
40 st urkärnade dadlar (490 gr)
200 gram mandel
200 gram bovetemjöl
160 gram agavesirap (mer eller mindre, smaka av efter tycke)
60 gram kakao
1 tsk äkta vaniljpulver
En nypa havsalt
Kokosolja
Lite kokosmjöl att sikta över kakan
Utförande:  Skiva sötpotatisen samt ångkoka den mjuk. När den är färdig mixar du den tillsammans med de urkärnade dadlarna i en matberedare.
Sätt ugnen på 200 grader.
Tillsätt sedan mandel, agave, kakao, vanilj  och salt. Mixa allting slätt och tillsätt till sist bovetemjöl. Mixa lite till.
Ta fram två stora springformar, 26 cm i diameter. Klä båda med bakplåtspapper som du smörjer med lite kokosolja. Dela upp smeten jämt i både formarna och jämna ut den. Avsluta med att sikta över lite kokosmjöl. Sätt in en form i taget i ca 30 minuter. Under tiden kan du göra moussen.
Choklad, kaffe och hasselnötsmousse
Ingredienser:
 
80 gr rostade hasselnötter
300 gram silkestofu
16 färska dadlar (150gr)
3 msk kakao (25 gr)
3 msk chiafrön
25 ml espresso (jag använde en nespresso)
1 msk agavesirap
Utförande: Lägg alla ingredienser i en matberedare eller bunke och mixa slätt. Låt det gärna stå i kylen några timmar så att smakerna sätter sig ordentligt och moussen blir fastare.
Mastig chokladmousse
100 gram mörk choklad av bra kvalité (jag använde Green & Blacks på 70%)
300 gram silkestofu
1 msk agavesirap
1 msk kakao
Utförande: Smält chokladen i ett vattenbad. När chokladen svalnat lite kör du den i en mixer tillsammans med silkestofu, kakao och agave till en slät mousse.
Häll över i en bunke och låt den stå i kylen några timmar så att smakerna sätter sig och den blir fastare.
Innan du monterar ihop kakan är det viktigt att bottnarna fått kyla ner sig några timmar, detta för att de ska hålla ihop bättre. Även moussen blir bättre och fastare om den fått stå till sig. Så med det sagt, när bottnarna och moussen är klara lägger du choklad, kaffe och hasselnötsmoussen på den ena bottnen, lägger försiktigt över den andra bottnen och täcker den sedan med chokladmoussen. Sikta över lite kokosmjöl och garnera med det du tycker passar. Jag valde att köra det enkelt och rev på lite mörk choklad samt hade lite blåbär på toppen men jag tror även att rosenblad skulle passa fint. IMG_7908

 

 

Lämna en kommentar